آزمایش خاک چیست؟

آزمایش خاک به مجموعه آزمایش‌هایی گفته می‌شود که برای بررسی دقیق ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک زمین‌ در جغرافیاهای متفاوت انجام می‌شود. انجام این آزمایش برای ساختن یک ساختمان مقاوم در برابر خطرات مختلف همچون زلزله، نشست و ضروری است و از سویی قوانینی الزام‌آور برای انجام آن نیز وجود دارد. البته همه پروژه‌ها نیازی به انجام این آزمایش ندارند که در قسمت بعدی به تفصیل این موضوع را بررسی خواهیم کرد.

این آزمایش که علاوه بر صنعت ساختمان در صنعت کشاورزی نیز اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد، اطلاعاتی بسیار مهم نظیر اسیدیته، مقاومت برشی، دانه‌بندی، حد تحمل وزن، چگالی، میزان نفوذپذیری خاک و بسیاری عوامل دیگر را استخراج خواهد کرد. داده‌های حاصل از این آزمایش می‌تواند مهندسان عمران را به سوی طراحی بهترین مدل برای ساخت یک ساختمان استاندارد و مقاوم در برابر زلزله راهنمایی کند. اما این تنها کاربردهای تست خاک نیست؛ با ما همراه باشید تا مهم‌ترین کاربردهای این آزمایش را بررسی کنیم.

کاربرد آزمایشگاه خاک چیست؟

اموری مانند طراحی و تحلیل سازه های خاکی، سد های خاکی، دیوار های حائل، شیروانی ها و انواع پی در آزمایشگاه  انجام می شود.

تعیین درصد رطوبت خاک

تعیین چگالی بخش جامد خاک

تشخیص منحنی دانه بندی خاک

آزمایش تراکم استاندارد

آزمایش برش مستقیم

آزمایش مقاومت خاک و نشست

آزمایش تحکیم

آزمایش فشاری محصور نشده

آزمایش هم ارز

تعیین نسبت باربری

در چه صورت به انجام آزمایش خاک نیاز است؟

همان‌طور که گفتیم همه پروژه‌های ساخت و ساز نیاز به انجام تست خاک ندارند. در صورتی که پروژه شما مشمول موارد زیر است، نیازی به انجام این تست نخواهید داشت:

زمین‌هایی که از قبل آزمایش خاک در آن‌ها و یا در همسایگی آن‌ها انجام شده و داده‌های کافی برای تحلیل شرایط خاک آن وجود داشته باشد.

ساختمان‌هایی که زیربنای آن‌ها کمتر از ۳۰۰ متر مربع باشد.

ساختمان‌های با اهمیت کم؛ نظیر سوله‌ها، انبارها و دیگر مکان‌هایی که خسارت خرابی آن زیاد نیست؛ مخصوصاً از لحاظ خسارت جانی.

ساختمان‌های دارای حداکثر ۴ طبقه (با احتساب پارکینگ و انباری)

ساختمان‌هایی که در مناطق اطراف خود سازه‌های کمی وجود داشته باشد؛ با این شرط که وضع خاک آن مساعد باشد.

در هر صورت اگر پروژه عمرانی شما متوسط یا بزرگ است، به شما پیشنهاد می‌کنیم این آزمایش را انجام دهید؛ چراکه در استفاده شما از مناسب‌ترین نوع مصالح و به بهترین میزان، تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت.

Categories:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *